dec
20

És akkor következzenek a főétel receptjei, elsőként a Hatalmas Madár.

Hozzávalók:
1 db bébipulyka (esetemben 4,5 kg, ez ha semmi más kaja nincs akkor is bőven elég 6 embernek, egy komplett menüsorban inkább tíznek)
35 dkg vaj
Zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom, zsálya, rozmaring, majoranna
2 közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
Só, bors

A megtisztított, megmosott egész pulykát megtörölgetem és óvatosan fellazítom a bőrét. A vajat összekeverem a fűszerekkel (ehhez jó előre ki kell venni a hűtőből, hogy puha legyen), borssal és kb egy evőkanél sóval.  A fűszeres vajat betöltöm a bőre alá (ehhez egy habzsák jó szolgálatot tesz), hogy mindenhová jusson. A megpucolt hagymát és a fokhagymát beteszem a hasüregébe (akár almát is lehet), majd a lábait összekötözöm fehér cérnával (a szárnyát nem kellett hozzátűznöm, mivel levágtuk levesnek). Megpróbálom beletuszkolni egy nagyméretű sütőzacskóba, majd rájövök, hogy nem lesz jó, ezért kiszedem belőle :) Beteszem egy megfelelő méretű tepsibe hátával lefelé, öntök alá úgy 1,5 dl vizet és befedem alufóliával. Ezt követően beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe (a rácsot a szokásos magasságnál lentebb kell helyezni) 1,5-2 órára. Mikor megpuhult (villával és húshőmérővel szurkálni ér, mikor a melle legvastagabb részének legmélyén megvan a 80-90 fok akkor már nagy baj nem lehet) leveszem róla a fóliát és még sütöm 20-30 percet, hogy a bőre is megpiruljon. Amikor készen van egy markos férfiember segítségével és némi ügyeskedéssel átmenekítem egy tálra. A tepsiben levő fűszeres-vajas pecsenyelét pedig kis tálkákba szedem és feltálalom a hús mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://dike.blog.hu/api/trackback/id/tr322528703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása